op. 1

op. 1

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Matkailu avartaa musiikkia


Radion Sinfoniaorkesterin festivaali "The Grand Tour"
13.5.-15.5.2016 Musiikkitalossa

Matkailu avartaa - sanotaan. Toiset haluavat kokea Pukhetin hiekkarannat ja toiset Jäämeren karun kauneuden Kirkkoniemessa. Meitä on moneksi...

Kiertueilla parhaita tapoja tutustua paikalliseen kulttuuriin on ruoka. Ruumista pitää aina ravita, vaikka kiire olisi hurja. Valitsemalla ruuaksi parasta, mitä paikkakunnalla on tarjota, saa välttämättömien kalorien lisäksi myös annoksen paikallista kulttuuria.

Kielten osaaminen lisää matkailun tuomaa nautintoa. Paikallinen väestö on aina otettu, jos matkaaja on nähnyt vaivaa puhuakseen heidän kanssaan. Jos kommunikaatio puuttuu, on paikallinen kulttuuri kuin näyteikkunassa. Fyysinen etäisyys on pieni, mutta välissä on ylittämätön muuri - tai se kuvainnollinen lasi-ikkuna.

Opiskelu on suurenmoinen tapa tutustua paikallisiin tapoihin ja kulttuuriin. Nuoret ovat paitsi vapaita matkustamaan myös avoimia ja ennakkoluulottomia ottamaan vastaan ulkomaisia opiskelijatovereita. Usein nuoria yhdistävät myös samat kiinnostuksen kohteet kulttuuritaustasta ja kotimaasta riippumatta. Eksoottisesta kulttuurista saapuvaan ikätoveriin saattaa ystävystyä hyvinkin läheisesti.

Ulkomailla opiskelu ei ole vain nykyajan ilmiö. Bolognaan Italiassa syntyi uuden ajan ensimmäinen yliopisto vuonna 1088, ja aivan alusta alkaen sinne saapui opiskelijoita eri puolilta Eurooppaa. Heistä monilla on ollut merkittävä vaikutus tapahtumiin historian käännekohdissa.

Yläluokkaiset pojat eivät yliopistoa tarvinneet. Heidän kasvatuksestaan ja opetuksestaan vastasi henkilökohtainen opettaja, joka tarvittaessa lähti ulkomaille oppilaansa mukana. Monessa tapauksessa useammaksi vuodeksi kerrallaan. Opintomatkan kohteita olivat eritoten nykyisen Italian alueen silloiset ruhtinaskunnat, ja erityisesti "La Serenissima" - Venetsia. Matka oli pojan elämässä suuri tapahtuma: "Grand Tour"

Monien opiskeltavien aineiden joukossa oli myös musiikki. Sekä yliopiston aineena "musica" että käytännön musisointina "musicus". Ja kuinka kätevää olikaan, että myös vapaa-aikaa vietettiin musiikin parissa oopperassa! Siellä saattoi tavata kaikki: prinssit ja prinsessat,  huijarit, kurtisaanit, diplomaatit, kauppiaat, taidemaalarit ja itse muusikot, jotka saattoivat hekin olla opintomatkalla kaukana kotoa. Kiehtovaa!

Elämän suuri kiertue alkaa syntymässä ja loppuu kuollessa. Sen kuluessa olisi onnellista oppia ainakin yksi asia: eläminen. Olosuhteet eivät ole kaikille suotuisat, eivätkä kaikki kuole onnellisina.

Pörssin määrittämä arvo musiikille on mitätön, mutta toisaalta rahan merkitys elämälle on loppujen lopuksi mitätön. Tärkeitä elämälle ovat ihmiset, ja heille musiikki on henkisen hyvinvoinnin lähde.
Eri kulttuurien tuottama musiikki saavuttaa erilaisia ymmärryksen tasoja. Mitä useampiin tutustuu sitä laajempana avautuu maailma. Sisäinen ja ulkoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti